Výživa
Darování krve je velmi záslužnou činností. Darovaná krev může pomoci mnoha lidem s velmi rozličnými zdravotními problémy. Lidská krev je základní surovinou pro výrobu řady léčiv. Navzdory skutečnosti, že již více než osm desetiletí probíhají intenzivní výzkumné práce věnované hledání náhradních umělých roztoků, je lidská krev získaná od dárců krve jediným zdrojem pro výrobu léčiv, jejichž existence je v mnoha situacích rozhodující pro záchranu lidského života.
Pro prevenci zubního kazu je velmi důležité nejen dodržovat zásady správné výživy, ale ještě se obzvlášť zaměřit na potraviny, které mají pro zdraví zubů zvláštní význam. Není to však nic těžkého. Ochranou před zubním kazem je kromě vhodně zvolené stravy (bez jednoduchých sladkých cukrů, slazených potravin a nápojů) také dodávat látky, které jsou pro zuby prospěšné.
Léčiva jsou látky, které příznivě ovlivňují organizmus, a to jak ve smyslu léčby (terapie), tak ve smyslu předcházení nemocen (prevence). Léčiva podaná pacientům účinkují žádoucím způsobem na žádoucím místě v organizmu. Ovšem nejen léčivo ovlivňuje organizmus, ale také organizmus ovlivňuje léčivo.
Z pohledu interakcí léčiv a výživy jsou významné dvě skupiny interakcí.
Do první skupiny interakcí patří ovlivnění vstřebávání, transportu a vylučování léčiv. Mezi charakteristické příklady řadíme interakce mléka či vlákniny s léčivy.
MLÉKO
Mléko je potravina bohatá na vápníkové ionty, které jsou jednak důležité z pohledu správné výživy, ale mohou být také zdrojem interakcí. Vápníkové ionty velmi ochotně tvoří nevstřebatelné komplexy s některými látkami, jakými mohou být např. tetracyklinová antibiotika. Komplexy těchto antibiotik s vápníkovými ionty se nemohou vstřebat a projdou trávicím traktem.
- Kloubní výživa
- Antibiotika versus potraviny
- Interakce léčiv a grapefruitu
- Osud cizorodých látek v našem těle
- Toxické účinky na imunitní systém člověka
- Syrovátka v lidské výživě
- Olejnatá semena v lidské výživě
- Lignany v potravinách a ve výživě člověka
- Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
- Beta glukany