Výživa
Základní funkcí výživových doporučení je dát návod, co jíst, aby se populace udržela při dobrém zdraví. Výživová doporučení založená na skupinách potravin (Food-Based Dietary Guidelines – FBDG)mají laikům názorně vysvětlit denní skladbu stravy, neboť prezentují převod doporučení pro přívod energie a živin na potraviny, tj. do formy, která se dá v praxi lépe využít.
Mořské řasy jsou již po staletí běžnou součástí tradičních pokrmů pobřežních národů. Hojně jsou konzumovány ve východní Asii, zejména v Japonsku, Číně, Koreji a Vietnamu. Uvádí se, že v těchto státech jsou každodenní součástí stravy a denní spotřeba na obyvatele se pohybuje kolem 8 g v sušeném stavu.
Kolostrum neboli mlezivo je tekutina, kterou produkuje mléčná žláza savců krátce před porodem a jeho produkce pokračuje ještě několik dní, přibližně tři až pět, po porodu. Vzhledově se jedná o hustou nažloutlou tekutinu. Kolostrum se dále mění ve zralé mléko, od kterého se liší svým vzhledem a složením.
Draslík patří do skupiny minerálních látek. V literatuře se spolu s sodíkem a chlorem uvádějí jako elektrolyty (roztoky, které vedou elektrický proud). Průměrný obsah draslíku v těle dospělého muže činí 150 g, u ženy 100 g a u novorozence asi 5 g, přičemž 98 % je uloženo uvnitř buněk, kde působí jako hlavní kationt (kladně nabité ionty).
- Pseudoobiloviny – netradiční součást základny potravinové pyramidy
- Inulin
- Snídaňové cereálie – jaké vybírat
- Želatina a její nutričná a zdravotní význam
- Obecná výživová doporučení
- Potravinová pyramida - Podrobný popis
- Výživa a těhotenství
- Co jíst v těhotenství?
- Kyselina listová před otěhotněním a v těhotenství
- Těhotenství, kofein, alkohol a tabák - otázky a odpovědi