Výživa
Jíst pravidelně, pojem, pod kterým si každý může představit něco jiného. Například jíst jen ráno a večer může být také pravidelností, ale je to tak správně? Pravidelné stravování je důležitým pilířem správné výživy. Mělo by být uplatňováno již od raného dětství a je žádoucí ho dodržovat po celý život.
Polévka je nedílnou součástí našich stravovacích zvyklostí. Tvrzení, že polévka je „grunt“, rozhodně nepatří jen do dob minulých, ale její konzumace má velký význam i dnes. Polévka připravená z plnohodnotných surovin dodává organizmu živiny, připravuje žaludek a ostatní části trávicího ústrojí na další pokrmy, zvyšuje vylučování trávicích šťáv, a tím povzbuzuje chuť k jídlu.
Zelenina a ovoce zaujímají v lidské výživě významnou úlohu. Jako zdroj vody, vlákniny, vitaminů (zejména vitaminu C) a minerálních látek (draslíku, hořčíku či vápníku) jsou důležitou složkou pestré stravy a rozhodně patří do výživy dětí i dospělých. Podle výživových doporučení by denní příjem zeleniny a ovoce měl dosahovat 600 g, a to včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1.
Vitamin K, nazývaný též koagulační (koagulace – srážení) vitamin, patří stejně jako vitaminy A, D a E mezi vitaminy rozpustné v tucích. Vyskytuje se v několika formách. Vitamin K1 (fylochinon) je rostlinného původu, vitamin K2 (menachinon) tvoří bakterie v tenkém a tlustém střevě člověka a jiných zvířat, vitamin K3 (menadion) je syntetický.
- Pyramida a talíř, dvě formy výživových doporučení obrazem
- Mořské řasy jako významný zdroj živin
- Kolostrum a jeho zdravotní význam
- Draslík ve výživě člověka
- Pseudoobiloviny – netradiční součást základny potravinové pyramidy
- Inulin
- Snídaňové cereálie – jaké vybírat
- Želatina a její nutričná a zdravotní význam
- Obecná výživová doporučení
- Potravinová pyramida - Podrobný popis