Výživa
Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Pod pojmem vitamin D se rozumí skupina steroidních látek, které se nazývají kalciferoly. Dvě nejvýznamnější formy jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Zatímco vitamin D2 je obsažen zejména v potravě rostlinného původu, vitamin D3 si lidský organizmus může vytvářet v kůži z jeho prekurzoru (nevykazuje fyziologické účinky) vlivem slunečního záření. Produkce vitaminu D3 v kůži závisí na několika faktorech. Mezi ně patří zejména roční období, denní doba, věk, zeměpisná šířka, pigmentace kůže, věk, velikost ozářené plochy kůže a používání krémů s UV faktorem.
V posledních letech je spotřebitelům čím dál tím dostupnější široká škála tzv. rostlinných nápojů, které nabírají na popularitě, a jejich spotřeba stoupá. Nejčastěji se v obchodních řetězcích setkáme s nápojem sójovým. Dalšími variantami je například nápoj mandlový, ovesný, kokosový, rýžový, makový, pohankový, nápoj ze skořápkových plodů atd. Rostlinné nápoje se také prodávají v sušené podobě. Dříve se tyto výrobky nazývaly mléka, ale podle současné potravinářské legislativy se nesmí používat název rostlinné mléko, ale rostlinný nápoj.
Mléko jako produkt mléčných žláz je základním zdrojem výživy pro mláďata savců. Je to vlastně životadárný koktejl plný živin včetně významné imunitní funkce. Savci konzumují mléko do doby, než jsou schopni konzumovat jinou stravu a přestávají být schopni štěpit mléčný cukr (laktózu) jsou tzv. laktózově intolerantní. Člověk je však výjimka, neboť před mnoha tisíci lety došlo v určitých oblastech světa z různých důvodů k mutaci lidského genu pro štěpení laktózy. Díky tomu některé populace (například většina občanů České republiky) jsou schopny štěpit laktózu i v dospělosti a mléko a mléčné výrobky jsou tak významnou složkou jejich stravy.
Že je špenát dobrým zdrojem železa, je mýtus ze zlatého fondu. Přesto možná taky zažíváte pocit, že když jíte špenát, děláte učiněné zázraky pro svoje zdraví. Koneckonců, opravdu by se Pepek námořník mohl tak šeredně plést? A že by roztržitý vědec posunul desetinnou čárku, udělal ze špenátu superzdroj železa a toto úžasné zjištění by přestálo celé generace – to je uvěřitelné?
- Česnek kuchyňský (Allium sativum) součást české kuchyně
- Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa
- Vliv výživy na délku telomer
- Termíny nejčastěji používané ve výživě
- Výživa a genetika
- Prevence zácpy výživou
- Kokosový tuk ve výživě
- Význam koenzymu Q10 ve výživě
- Proč je důležité jíst pravidelně?
- Polévky a jejich význam ve výživě