Výživa
Doporučení v oblasti výživy a zdravého životního stylu jsou zaměřena obecně, s přihlédnutím zejména k pohlaví, věku a výdeji energie. Nerozlišují už mezi individuálními rozdíly, které na první pohled nemusí být vůbec vidět. Přestože 99,9 % genomu (veškeré genetické informace daného organismu) je totožných u všech lidí, pouhá desetina procenta rozdílů má však podstatný význam pro odlišnost. Nejenže nevypadáme stejně, ale také různě reagujeme na různé složky výživy.
Zácpa je velmi častá porucha trávicího traktu, podle některých údajů v hospodářsky vyspělých zemích jí trpí až třetina obyvatel. Jedná se o skupinu různých příznaků, zejména o obtížné, málo časté vyprazdňování tuhé stolice. Právě dodržováním vhodných opatření lze zácpě předejít.
Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera L.), lidově nazývaný kokosová palma, se pěstuje v mnoha zemích tropické oblasti kolem rovníku a dorůstá výšky až 30 m. Plodem je kokosový ořech, botanicky se jedná o peckovici, nikoliv o pravý ořech, který může dosahovat hmotnosti až 1,5 kg.
Koenzym Q10 patří do skupiny koenzymů (koenzym je kofaktor, tedy nízkomolekulární látka nebílkovinné povahy, která tvoří součást složených enzymů a která zvyšuje či podmiňuje jejich účinek) nazývaných ubichinony – odvozeno z latinského ubique, což znamená všudypřítomný. Existuje několik forem koenzymu, ale pro člověka je důležitý koenzym Q10.
- Proč je důležité jíst pravidelně?
- Polévky a jejich význam ve výživě
- Smoothie jako vitaminová bomba
- Vitamin K ve výživě
- Pyramida a talíř, dvě formy výživových doporučení obrazem
- Mořské řasy jako významný zdroj živin
- Kolostrum a jeho zdravotní význam
- Draslík ve výživě člověka
- Pseudoobiloviny – netradiční součást základny potravinové pyramidy
- Inulin