Výživa
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je nedílnou součástí české kuchyně, i když jeho původ nacházíme v Asii. Užívání u nás je doložené v hluboké minulosti a dnešní kuchyň si neumíme bez této potraviny téměř představit. Česneku jsou však často přisuzované také blahodárné účinky na naše zdraví. Je tomu opravdu tak?
Mezinárodní tým v čele s profesorem Carlo Leifertem z Univerzity v New Castle (Velká Británie) analyzoval data z celého světa, konkrétně srovnání 196 publikací zaměřených na mléko a 67 publikací zabývajících se hodnocením masa. Z výsledků systematické studie, která je největší svého druhu na světě, vychází najevo jasné rozdíly mezi masem a mlékem původem z konvenční a ekologické produkce.
Kdo z nás by se nechtěl dožít vysokého věku? Receptů na dlouhověkost můžeme na internetu najít celou řadu. Některé z nich obsahují alespoň trochu důkazy podložené rady, které napomohou předcházet některým onemocněním, jejichž výskyt roste se zvyšujícím se věkem, některé jsou něčemu rozumnému již vzdáleny trochu více. V poslední době jsou však objevovány souvislosti mezi výživou a faktorem, který určuje tzv. biologický věk buňky – délkou telomer.
Termínem potrava se rozumí veškeré látky, které mohou sloužit výživě organizmů. Potravou sloužící výživě lidského organizmu jsou poživatiny. Podle původu se poživatiny dělí na živočišné a rostlinné, mohou však pocházet i z dalších zdrojů (řasy, mikroorganizmy). Poživatiny se dělí na potraviny a pochutiny. Pochutiny jsou poživatiny, které mají obvykle malou nebo žádnou výživovou hodnotu, mají však senzorickou (smyslovou) hodnotu.
- Výživa a genetika
- Prevence zácpy výživou
- Kokosový tuk ve výživě
- Význam koenzymu Q10 ve výživě
- Proč je důležité jíst pravidelně?
- Polévky a jejich význam ve výživě
- Smoothie jako vitaminová bomba
- Vitamin K ve výživě
- Pyramida a talíř, dvě formy výživových doporučení obrazem
- Mořské řasy jako významný zdroj živin