Výživa
Foláty se podílí na řadě důležitých fyziologických pochodů v lidském organismu, včetně dělení buněk, a jejich potřeba se výrazně zvyšuje zejména během těhotenství. Vzhledem k této zvýšené potřebě může docházet k jejich nedostatečnému příjmu, a to také v důsledku nestability tohoto vitamínu, případně genetických mutací, které snižují využitelnost listové kyseliny z potravy. Z tohoto důvodu se doporučují potravinové doplňky obsahující listovou kyselinu, zejména v období těhotenství, kdy přispívají ke správnému vývoji dítěte.
Umělá sladidla jsou látky se sladkou chutí, obvykle mnohonásobně sladší než běžný cukr (sacharóza). Avšak pro naše tělo nemají žádný výživový přínos, tedy nemají žádné kalorie. Jedná se o náhradní syntetická sladidla, jež se uplatňují v potravinářském průmyslu jako přídatné látky (aditiva) a tudíž mají své označení „E“ kódu. Při jejich konzumaci dojde stejně jako u cukru k aktivaci chuťových pohárků na jazyku s následným vnímáním sladké chuti, ale na rozdíl od běžných cukrů nedochází ke vstřebání v trávicím traktu.
Kmín kořenný (někdy uváděný jako kmín luční) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), která zahrnuje další běžně známé byliny a koření, jako je kopr, anýz a fenykl. Intenzivně roste po celé Evropě, severní Africe a Malé Asii a daří se mu zejména v teplých oblastech. Je dvouletou rostlinou s bílými květy, dorůstá až do výšky 100 cm a daří se mu v půdách bohatých především na humus a na slunných místech. V kuchyni je vhodný k dochucení polévek, ryb nebo zelí.
Kapsaicin je hlavním pálivým alkaloidem v paprikách rodu Capsicum, patřící do skupiny kapsaicinoidů, které jsou produkovány chilli papričkami. Jejich původní funkcí je zřejmě odpuzování býložravců, hmyzu a některých parazitických hub. Poprvé byl kapsaicin izolován v roce 1846 a jeho struktura byla stanovena v roce 1919. Kromě bohatého využití v potravinářství jako výrazné dochucovadlo je také významný v lékařství.
- Vitamin D
- Rostlinné nápoje
- Mléko a mléčné výrobky – proč jsou důležité
- Špenát a železo (a Pepek námořník)
- Česnek kuchyňský (Allium sativum) součást české kuchyně
- Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa
- Vliv výživy na délku telomer
- Termíny nejčastěji používané ve výživě
- Výživa a genetika
- Prevence zácpy výživou