Výživa
Co jsou pseudoobiloviny? Jedná se především o pohanku, amarant a quinou, tedy o zrniny ze skupiny „pseudo“ obilovin, neboli „nepravých“ obilovin. Pseudoobiloviny jsou spolu s obilovinami řazeny do základny potravinové pyramidy, ale jejich konzumace je přesto velmi nízká.
Inulin je nestravitelný polysacharid, který u některých druhů rostlin představuje zásobní látku podobně jako škrob. Z hlediska chemického je inulin polymer složený z dlouhé řady molekul fruktózy navzájem spojených β-(1,2)-glykosidovou vazbou a ukončený zpravidla jednotkou glukózy.
Co jsou cereálie?
Víte, že ve starověkém Římě byly Cereálie slavnosti pořádané na počest římské bohyně obilí a polní úrody Ceres? A že „cereálie“ jsou v češtině synonymem pro správné pojmenování „obilovin“? Mnoho spotřebitelů si přesto pojem „cereální“ spojuje s přívlastkem zdravý, případně celozrnný, což nemusí být vždy pravda.
Co je želatina?
Želatina je rozpustná čistá bílkovina bez barvy, chuti a zápachu. Ve vodě se varem rozpouští, chlazením tuhne a mění se v pevnou konzistenci. Získává se částečnou hydrolýzou (rozkladná reakce) kolagenu z hovězích, telecích a vepřových kůží, kostí, chrupavek, šlach a dalších tkání.
- Obecná výživová doporučení
- Potravinová pyramida - Podrobný popis
- Výživa a těhotenství
- Co jíst v těhotenství?
- Kyselina listová před otěhotněním a v těhotenství
- Těhotenství, kofein, alkohol a tabák - otázky a odpovědi
- Výživa a kojení
- Polynenasycené mastné kyseliny v jídelníčku těhotných žen
- Kojení a mateřské mléko
- Zavádění příkrmů u kojenců