Základní živiny
Karotenoidy jsou v tuku rozpustné pigmenty, které dodávají ovoci a zelenině zbarvení zelené, světle žluté, žlutooranžové, červené, fialové až hnědé. Vyskytují se ve všech fotosyntetizujících (fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb) rostlinných pletivech, nacházíme je však i v mikroorganizmech a v živočišných organizmech.
Výrok T. W. Higginsona, že „Nejdokonalejší věc na světě je vejce“ svědčí o tom, že vejce představují cenný příspěvek ke správné a pestré stravě. Vejce jsou významným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a tuků, řady vitaminů a minerálních látek, a proto patří mezi nutričně nejhodnotnější potraviny.
Jód je jedním z nepostradatelných prvků, které musíme denně organizmu dodávat pro jeho správnou činnost, konkrétně pro činnost štítné žlázy. I přesto, že štítná žláza je orgánem dosti malým, její rozměr jí rozhodně neubírá na důležitosti.
Kobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika let.