Základní živiny
Na začátku je třeba objasnit pojmy obilniny, obiloviny a cereálie, které bývají mnohdy nesprávně používány a zaměňovány. Pojmem obilniny obvykle označujeme skupinu kulturních trav z čeledi lipnicovitých, které jsou pěstovány pro svá semena, obilky. Pojmenování obiloviny pak označuje právě tyto produkty, které mají nezastupitelný význam ve výživě.
Chrom patří mezi esenciální stopové prvky, pro lidskou výživu je naprosto nezbytný. Vyskytuje se všude na zemi – v ovzduší, ve vodě i v půdě a v malém množství se nachází v mnoha potravinách. Chrom existuje v několika formách, pro člověka je nejdůležitější forma trojmocná - CR3+.
Sodík hraje klíčovou roli při udržování vodní bilance těla, ovlivňuje elektrickou aktivitu a nervosvalovou funkci. Doporučení pro sodík činí 2 g na osobu a den, tj. 5 g soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Lidské tělo je však schopno fungovat i při příjmu nižším. V materiálech Vědeckého výboru pro potraviny se uvádí minimální příjem 575 mg/den.
Z údajů o spotřebě luštěnin v České republice je zřejmé, že pro nás nejsou nejoblíbenější potravinou skupinou. Proč bychom však na ně neměli zapomínat? Z jakého důvodu bychom je měli podle výživových doporučení zařazovat do jídelníčku alespoň jedenkrát za týden?