Základní živiny
Vláknina je vlastně nestravitelný sacharid a lignin. Tyto sachridy (vlákniny) dělíme na sacharidy glykemické, tj. na sacharidy poskytující sacharidy pro metabolizmus a tak ovlivňující hladinu glukózy v krvi a na sacharidy nestravitelné, tvořící substrát pro růst střevní mikroflóru, které označujeme jako potravní vlákninu.
Bílkoviny jsou obecně známy také pod cizím názvem proteiny. Tento název je odvozen od řeckého slova „protos“ znamenajícího „primární, mající primární důležitost“. Již z tohoto názvu tedy můžeme usoudit na významnost bílkovin pro lidský organizmus. Bílkoviny jsou základními chemickými složkami všech živých buněk, proto jsou obsaženy v téměř všech potravinách, jak živočišného, tak i rostlinného původu.
Bílkoviny by měly představovat 10 –15 % celkového energetického příjmu z potravy, přičemž se udává, že živočišné a rostlinné bílkoviny bychom měli přijímat přibližně v poměru 1:1. Potřebu bílkovin ovlivňují věk či pohlaví. Zvyšuje se např. v dětství (doba růstu), v době těhotenství (pro zdravý vývoj plodu) a kojení, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci.
Tuky, nebo také lipidy, představují jednu ze tří základních živin a nedají se nahradit jinými složkami. Těmi dalšími dvěma základními živinami jsou sacharidy a bílkoviny. V lidském organizmu mají tuky celou řadu nenahraditelných funkcí a jsou zapojeny do řady životních procesů. Jsou zdroji vitaminů rozpustných v tucích a zároveň napomáhají jejich vstřebání a tím i využití v organizmu.
- Tuky a jejich role ve výživě a v organizmu, tentokrát trošku podrobněji
- Co jsou tuky a jak je dělíme
- Nechtění společníci tuků
- Doporučení pro konzumaci tuků
- Vitaminy a jejich důležitost pro člověka
- Vitaminy rozpustné ve vodě
- Minerální látky a jejich důležitost v lidském organizmu
- Minerální látky nutné k životu člověka
- Stopové prvky
- Sůl