Víš co jíš
There are 12 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
rafinaci |
Rafinace je lisování oleje za použití vysokého tlaku a teploty a jeho chemická úprava. Trans mastné kyseliny mohou vznikat především při dezodorizaci (odstranění pachů) různých olejů při teplotách 220 – 270°C.
Počet zobrazení - 635
|
raw |
"raw" (z anglického raw = syrový)
Počet zobrazení - 787
|
receptor |
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 664
|
receptory |
Receptor = čidlo. Dokáže zachytit signál (třeba zvuk, světlo, teplo,…) z vnějšího prostředí, zpracovat ho na nervový signál a ten poslat k dalšímu vyhodnocení do mozku.
Počet zobrazení - 676
|
refluxní choroba jícnu |
Onemocnění, při kterém špatně funguje svalový svěrač mezi jícnem a žaludkem a dochází tak k návratu kyselé tráveniny z žaludku do jícnu. Následkem toho se vyskytuje „pálení žáhy“, ale také zápach z úst, bolest a tlak na hrudi a další.
|
rehydratačního roztoku |
Rehydratační roztok lze připravit i v domácích podmínkách z 1 litru převařené vody, 1 zarovnané lžičky kuchyňské soli a 5 lžiček glukopuru (glukózy) nebo 10 lžiček cukru (sacharózy).
|
revmatické artritidy |
Revmatická artritida je bolestivé zánětlivé onemocnění kloubů.
|
rizikové geny | Geny spojené s celiakií jsou HLA-DQ2 a HLA-DQ8. Patří mezi geny, které umožňují tělu rozeznávat látky tělu vlastní od cizorodých.
Počet zobrazení - 653
|
rostlinné steroly |
Rostlinné steroly (fytosteroly) jsou sloučeniny rostlinného původu, které jsou svou strukturou podobné cholesterolu. Díky své podobnosti s cholesterolem jsou schopny blokovat ve střevě vstup cholesterolu do krevního oběhu. Výsledkem je vyloučení cholesterolu přirozenou cestou. Proto se začínají fytosteroly objevovat nejen ve formě potravních doplňků, ale jsou jimi obohacovány i některé potraviny včetně rostlinných tuků.
|
rutin |
Rutin je látka, která má mnoho pozitivních zdravotních účinků. Především je to schopnost zvyšovat pevnost a pružnost cév, snižuje „špatný“ LDL cholesterol a patří mezi významné antioxidanty. Posiluje účinek vitaminu C.
Počet zobrazení - 732
|
rutinu |
Rutin je zdraví prospěšná látka, která např. zvyšuje pružnost cév, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, aj.
Počet zobrazení - 913
|
rybí tuk |
Rybí tuk je velmi zdravý, dodává lidskému tělu tzv. omega3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko onemocnění srdce a cév, působí také protisrážlivě a protizánětlivě.
|