Víš co jíš
There are 25 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
tatarském bifteku |
Tatrský biftek neboli tatarák se připravuje ze syrové hovězí svíčkové, syrového žloutku, soli, pepře, cibule a hořčice.
|
tavicí soli |
Nejčastěji se jako tavicí soli používají sodné soli kyseliny fosforečné, méně často citronové.
|
tělesné bílkoviny |
Bílkoviny, které jsou součástí všech svalů a orgánů v těle, jsou obsažené také v krvi, míše a podobně. Jsou nezbytné pro fungování našeho těla a jejich ztráta nevhodným hubnutím je nebezpečná.
|
tepelně izoluje |
Tepelně izolovat znamená tepelně oddělit, zamezit pronikání tepla mezi potravinou a okolním prostředím.
|
teploměr |
Teploměr do masa má tvar náramkových hodinek, ale bez pásku, s bodcem, který se zapichuje do masa.
Počet zobrazení - 1527
|
tepové frekvence |
Tepová frekvence znamená počet stahů srdce během jedné minuty.
|
teratogenní |
Poškozuje plod během jeho vývoje. Výsledkem mohou být vrozené vývojové vady a různé defekty.
Počet zobrazení - 1585
|
termizací |
Termizace je záhřev na 60 – 70 stupňů C, při němž se usmrtí nebo poškodí většina živé mikroflóry.
Počet zobrazení - 1666
|
termolabilních toxinů |
Termolabilní toxiny jsou takové, které lze zničit tepelnou úpravou.
|
termoplasty |
Termoplast je plastický deformovatelný materiál, který si své vlastnosti zachovává i po zahřátí a následném ochlazení. Opakem termoplastů jsou termosety.
Počet zobrazení - 627
|
Thayacha |
Thayacha je peruánský pokrm, jehož základem jsou uvařené hlízy lichořeřišnice hlíznaté, které se nechají přes noc projít mrazem.
Počet zobrazení - 658
|
THC |
THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) je chemická látka patřící do skupiny cannabinoidů - látek s účinkem na psychiku člověka. Cannabinoidy jsou obsažené například v marihuaně(vyrábí se z konopí).
Počet zobrazení - 684
|
trans mastné kyseliny |
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
|
trans mastných kyselin |
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
|
trans-mastné kyseliny |
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
|