Víš co jíš
There are 5 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
jáhly |
Jáhly jsou drobné žluté kuličky, které vznikají loupáním prosa. Vařené jáhly se používají v řadě tradičních českých pokrmů (např. jáhelník).
Počet zobrazení - 1746
|
jakosti |
Jakost je souhrn užitných a jinak významných vlastností výrobku, včetně senzorických vlastností jako je vzhled, vůně a chuť potraviny.
Počet zobrazení - 764
|
jinanu dvoulaločného |
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) – strom původem z Číny. Jeho listy obsahují látky, které rozšiřují cévy. Tím se zlepšuje zásobení orgánů živinami a kyslíkem. Účinky na mozek jsou: zlepšení paměti a soustředění, snížení psychické únavy. Účinky v mozku jsou u výtažků z ginkga podobné kofeinu, ale účinek je delší, chybí následné stavy vyčerpání, nevzniká závislost a nehrozí nežádoucí účinky, spojené s užíváním kofeinu. Jinak naopak navíc obsahuje látky, které příznivě působí na cévy a další tkáně.
|
jódu |
Jód (I) je součástí hormonů štítné žlázy a je nepostradatelný pro správný růst i vývoj mozku. Tyto hormony také ovlivňují celkovou látkovou přeměnu a jejich nedostatek (který může způsobit nedostatečný přísun jódu, ale i jiné příčiny) vede mimo jiné k únavě a snížení duševního výkonu.
Počet zobrazení - 1704
|
jogurtový zákys |
Jogurtový zákys je směs termofilních mléčných streptokoků a laktobacilů.
|