Víš co jíš
There are 35 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
pálení žáhy |
Jedná se o návrat kyselé žaludeční šťávy do jícnu.
|
paptidů |
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 1421
|
parazit |
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 789
|
parazity |
Parazit (cizopasník) je organizmus, který využívá jiné organismy (hostitele) jako zdroj své potravy i jako stálé nebo dočasné životní prostředí a svému hostiteli tak přímo nebo nepřímo škodí.
Počet zobrazení - 734
|
Parmazán |
Pravý parmazán pochází z Itálie a má zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Jmenuje se Parmigiano-Reggiano a zraje na dřevěných policích 1 až 3 roky.
Počet zobrazení - 1479
|
pasterizací |
Pasterizace (pasterace) je proces, který slouží ke snížení počtu mikrobů v potravinách. Potraviny jsou zahřívány na teplotu pod 100 °C. Například mléko je pasterováno při teplotě 72 °C za 15 sekund. Pasterizované potraviny mají kratší trvanlivost než sterilizované potraviny.
Počet zobrazení - 1483
|
patogenní |
patogenní = vyvolávající onemocnění
Počet zobrazení - 1518
|
pečivu celozrnnému |
Celozrnné pečivo je vyrobeno převážně z celozrnné mouky. Poznáte ho podle viditelných kousků obilnin ve struktuře těsta. Pokud je chléb nebo rohlík jenom tmavý, nemusí být celozrnný, ale spíše přibarvený karamelem.
|
pektiny |
Pektinové látky jsou hlavní složkou rozpustné vlákniny. Nacházejí se hlavně v ovoci, především v jablkách. Absorbují velké množství vody a mění se v želatinovou hmotu. Významnou mírou se podílejí na snižovaní cholesterolu v krvi.
Počet zobrazení - 813
|
peptid |
Peptidy vznikají štěpením bílkovin.
Počet zobrazení - 675
|
percentilové grafy |
Percentil označuje, kolik procent lidí stejného věku má naměřenou veličinu nižší než vy. Příklad: Pokud je vaše váha vzhledem k výšce na křivce 25.percentilu, znamená to, že 25 % lidí stejného věku má váhu v poměru k výšce nižší a 75 % vyšší než vy.
|
percentilových grafů | Percentilové grafy porovnávají konkrétního jedince s populační normou. V grafech jsou znázorněny čáry, které odpovídají hodnotám 3., 10., 25., 50., 75., 90. a 97. percentilu pro daný věk. Padesátý percentil, tj. prostřední silná čára, vystihuje střední hodnotu populace. Pásmo normy je u většiny v rozmezí 25.–75. percentilu.
Počet zobrazení - 741
|
plné penze |
Plnou penzí se rozumí, že v ceně zájezdu je snídaně, oběd a večeře.
|
plnohodnotné bílkoviny |
Bílkoviny jsou živiny nezbytné pro lidský organizmus. V těle jsou hlavní stavební jednotkou svalů a zajišťují mnoho důležitých tělesných funkcí. Nejlépe využitelné jsou v těle tzv. plnohodnotné bílkoviny obsažené např. ve vejcích, v mléce a mase. Bílkoviny obsažené v rostlinách nejsou tak dobře využitelné, a proto je označujeme jako neplnohodnotné.
|
pohybu, při kterém spalujete tuk. zásoby |
Do této skupiny patří „potící“ sporty – běh, rychlejší jízda na kole, rotopedu, bruslích, tanec, aerobik, míčové sporty. Je potřeba cvičit usilovně alespoň 20 minut, abyste začali spalovat tuky. Příliš velká námaha ale také není vhodná, při ní se již tuky spalovat přestávají. Se správnou mírou cvičení vám může na začátku pomoci třeba trenér ve fitcentru.
|