Víš co jíš
There are 33 entries in this glossary.Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
smoothie | Smoothie je nápoj, připravený mixováním celého ovoce. Na rozdíl od 100% ovocných šťáv obsahuje i dužinu a v některých případech slupku, proto je zdrojem vlákniny a většího zdroje vitaminů a minerálních látek; má také nižší glykemický index než ovocné šťávy. Vhodné je kombinovat ovoce ve smoothie s mlékem nebo jogurtem, semínky, ořechy, vločkami apod. – pak může být smoothie plnohodnotnou snídaní.
Počet zobrazení - 689
|
specifických autoprotilátek v krvi | Specifické autoprotilátky vyskytující se u celiakie jsou zejména protilátky proti tkáňové transglutamináze a proti endomysiu.
Počet zobrazení - 662
|
správná technika přiložení a přisátí dít |
Bříško miminka by mělo být přitisknuté na tělo matky, ne bokem. Dítě má mít v ústech nejen bradavku, ale i větší část dvorce. Správně přisáté dítě pije bez srkání, slyšet je pouze polykání mléka, tváře při pití nevpadávají, při sání se pohybují uši a spánky dítěte. Častou chybou je povytahování prsu z úst dítěte ze strachu z dušení nebo pro kontrolu přisátí, držení prsu tak, že prsty zakrývají dvorec, či sání dítěte pouze na bradavce.
|
sterilizací |
Při tepelné sterilizaci jsou v potravinách za pomoci vysokých teplot usmrceny všechny přítomné mikroby. Sterilizované potraviny mají delší trvanlivost než potraviny ošetřené pasterizací.
Počet zobrazení - 1506
|
stimulant |
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
Počet zobrazení - 587
|
stimulantech |
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
Počet zobrazení - 693
|
stimulujících |
povzbuzujících
Počet zobrazení - 1684
|
středně mineralizované |
Obsah minerálních látek je ve středně mineralizovvaných vodách 500-1500 mg/l.
|
střevní mikroflóru |
Bakterie, které žijí přirozeně v lidském střevě, pomáhají trávit potravu, potlačují růst škodlivých bakterií, ale také třeba vyrábí některé nezbytné vitamíny – například vitamín K, který má důležitou funkci pro zastavení krvácení.
|
studií o vlivu glutamátu |
Mezi ně patří i rozsáhlá studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, provedená v roce 1987. V ní se vážné poškození zdraví člověka glutamátem nepotvrdilo, i proto nebyla stanovena ani bezpečná hranice jeho denního příjmu. Uvádí se, že bez rizika je možné přijmout denně až 120 mg/kg tělesné váhy glutamátu sodného, do tohoto množství se započítává jen uměle přidávaný glutamát sodný (ne glutamát přirozeně se vyskytující v potravinách).
|
sulforafanu |
Sulforafan je látka s antioxidačními vlastnostmi. Nachází se v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Jeho nejbohatším zdrojem jsou růžičky brokolice.
Počet zobrazení - 652
|
sushi |
Nejběžnější přísadou do sushi je tuňák, mohou se ale použít i jiné druhy ryb či mořské plody (chobotničky, sépie). Před použitím se pouze spaří horkou vodou a naloží do octa nebo sojové omáčky.
Počet zobrazení - 736
|
sušiny |
Sušina je to, co zůstane z potraviny po odpaření veškeré vody, čili bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy a další složky. Např. 50 % sušiny znamená, že po odpaření vody zůstane 50 % původního množství.
Počet zobrazení - 1863
|
svalovec stočený |
Rizikové je hlavně maso z divočáka. Nemoc se projevuje velkými bolestmi ve svalech, může skončit i úmrtím hostitele.
|
svatojánský chléb |
Svatojánský chléb neboli karob. Jeho sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Traduje se, že se semeny karobu živil Jan Křtitel, odtud biblický název.
|