Výživa
V trávicím systému může nastat celá řada onemocnění, vzhledem k jeho složitosti. Kromě ústní dutiny, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a konečníku do tohoto systému řadíme i slinivku břišní a játra. Význam diety se u jednotlivých onemocnění liší. Třemi hlavními principy při onemocnění trávicího traktu je častější příjem malého množství potravy a vyhýbání se velkým porcím, omezení nadýmavých potravin, zejména některých zelenin a luštěnin, a omezení tuku.
Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku tehdejší lidské populace. Postupem času byla entomofágie ovlivněna kulturními zvyklostmi a náboženstvím až došlo k jejímu potlačení. V současnosti je hmyz běžně konzumován v asijských zemích, Africe a Latinské Americe, ale mimo ně je to jen velmi sporadické. Přesto celosvětově hmyz konzumuje na 2,5 miliardy lidí.
Kromě samotného tréninku hraje v životě sportovce také klíčovou roli strava. Dostatečný přísun energie je velmi důležitým aspektem pro podání kvalitního sportovního výkonu, udržení svalové hmoty, oddálení únavy, prevenci zranění a také pro dostatečnou regeneraci.
β-glukany si v posledních několika letech získaly velkou pozornost. Nyní jsou všudypřítomné jako doplňky stravy v obchodech se zdravou výživou po celé zemi, a to hlavně pro své imunomodulační vlastnosti a protinádorové účinky. Zatímco jedlé houby (například reishi, maitake, lví hříva, čaga sibiřská) mohou být nejznámějším zdrojem β-glukanů, jsou přítomny i v celé řadě dalších potravinářských produktů, jako je oves, ječmen, mořské řasy a kvasnice, stejně jako v doplňcích stravy.