Víš co jíš

There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
fenylketonurií
Fenylketonurie je dědičná porucha přeměny fenylalaninu. Nemocný člověk nedokáže tuto aminokyselinu v těle zpracovat a to vede k těžkému tělesnému i duševnímu poškození. Jedinou léčbou je důsledné vynechání fenylalaninu z potravy – od narození po celý život musí nemocný dostávat speciální doplňky výživy a dodržovat přísná dietní omezení.
Počet zobrazení - 1389
feritin
Feritin - komentář B3 v dokumentu Word. Feritin obsahuje 15-30 % celkového železa.
Počet zobrazení - 722
fermentací
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj. .
Počet zobrazení - 1438
fermentují
Fermentace = kvašení je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů na jednodušší látky. V potravinářství se využívá při výrobě čaje, alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků aj.
Počet zobrazení - 1362
fetální
plodový (fetus = plod)
Počet zobrazení - 1371
fontanel
Fontanela (česky lupínek) je vazivové spojení na hlavě novorozence v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku. Fontanely umožňují další růst lebky po porodu a zvětšování objemu mozku. Hlavička je v místě fontanel pružná ,a proto může bez problémů projít úzkými porodními cestami. Snadno hmatatelná je velká fontanela, která se nachází mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi. Většinou se uzavírá kolem 13. měsíce věku dítěte, v některých případech však i později (18. – 24. měsíc věku dítěte).
Počet zobrazení - 665
fruktózou
Fruktóza – jednoduchý sacharid, také se mu říká ovocný cukr.
Počet zobrazení - 1361
fytosteroly
Fytosteroly jsou látky, které působí především proti kardiovaskulárním onemocněním, mají příznivý vliv na metabolismus lipidů - snižují celkový a LDL cholesterol, a jsou zkoumány pro jejich možný protinádorový účinek.
Počet zobrazení - 709
glukózu
Glukóza nebo také hroznový cukr je jednoduchý cukr, který se vyskytuje přirozeně v ovoci, ale i v mnoha dalších potravinách.
Počet zobrazení - 1556
glutamátu
Glutamát sodný neboli glutamát se často používá pro zvýraznění chuti potravin. Při umírněné konzumaci nijak neškodí, ale příliš velké množství glutamátu může způsobit tzv. syndrom čínské restaurace - zvracení, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a další potíže.
Počet zobrazení - 1432
glykemický index
Glykemický index (GI) potraviny je schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty GI se zjišťují experimentálně a nejsou k dispozici pro všechny potraviny. Čím více se hodnota glykemického indexu blíží stovce, tím je potravina zákeřnější. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou výhodné jako prevence civilizačních chorob.
glykogenu
Glykogen je obdoba rostlinného škrobu. Naše tělo ho využívá jako zásobní látku, většina je ho uložena v játrech.
Počet zobrazení - 773
grafů

Percentilové grafy porovnávají konkrétního jedince s populační normou. V grafech jsou znázorněny čáry, které odpovídají hodnotám 3., 10., 25., 50., 75., 90. a 97. percentilu pro daný věk. Padesátý percentil, tj. prostřední silná čára, vystihuje střední hodnotu populace. Pásmo normy je u většiny v rozmezí 25.–75. percentilu.

Author - Dana Koubová
Počet zobrazení - 637
gumy a slizy
Jako gumy a slizy se označují bílkoviny a polysacharidy, které ovlivňují texturu potravin. Mají želatinující, rosolovací, emulgační a stabilizační vlastnosti.
hemoroidů
Hemeroidy jsou rozšířené žilní pleteně v oblasti konečníku, které mohou krvácet a hnisat.
Počet zobrazení - 1346