Víš co jíš

There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
zdravotní nezávadnosti
Za zdravotně nezávadné označujeme ty potraviny, které splňují fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na nezávadnost stanovené zákonem , např. neobsahují mikroorganismy nebo chemické látky, které by mohly poškodit zdraví konzumenta.
zhušťovadel
Látky vážící vodu. Používají se k úpravě konzistence potravin. Například pektinové látky, škroby.
Počet zobrazení - 1300
žinčica
Žinčica vzniká při výrobě sýra. Jde o syrovátku, které byla zahřátá na 90 °C, a poté zaočkována smetanovým zákysem. Má lahodnou smetanovou chuť a je v ní obsaženo velké množství lehce stravitelných bílkovin a tuku.
Počet zobrazení - 1457
žlučové kyseliny
Žlučové kyseliny jsou součástí žluči. Jsou potřebné k trávení tuků ve střevě a v odstraňování cholesterolu z organismu.
žlučových kyselin
Žlučové kyseliny jsou součástí žluči. Jsou potřebné k trávení tuků ve střevě a v odstraňování cholesterolu z organismu.
změří tepovou frekvenci
Tepová frekvence se měří buď na vnitřní straně zápěstí třemi prostředními prsty, nebo na krku v prohlubni vedle ohryzku ukazováčkem a prostředníčkem.
ztrácejí svou kvalitu vlivem času, světl
Dochází k chemickým změnám, které ničí například antioxidanty, vitamíny, ale také mění chem.stavbu mastných kyselin. Dochází ke změnám v chuti a vůni, i ke změnám struktury samotných mastných kyselin. Vznikají například volné radikály a trans-nenasycené MK.
ztužování
Ztužování je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Ztužené tuky mají tuhou konzistenci, např. Hera, Omega, Flora, aj.
Počet zobrazení - 1438
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu je u mužů vyšší než 1,0 a u žen nad 1,3 mmol/l.