Víš co jíš

There are 354 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
středně mineralizované
Obsah minerálních látek je ve středně mineralizovvaných vodách 500-1500 mg/l.
střevní mikroflóru
Bakterie, které žijí přirozeně v lidském střevě, pomáhají trávit potravu, potlačují růst škodlivých bakterií, ale také třeba vyrábí některé nezbytné vitamíny – například vitamín K, který má důležitou funkci pro zastavení krvácení.
studií o vlivu glutamátu
Mezi ně patří i rozsáhlá studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, provedená v roce 1987. V ní se vážné poškození zdraví člověka glutamátem nepotvrdilo, i proto nebyla stanovena ani bezpečná hranice jeho denního příjmu. Uvádí se, že bez rizika je možné přijmout denně až 120 mg/kg tělesné váhy glutamátu sodného, do tohoto množství se započítává jen uměle přidávaný glutamát sodný (ne glutamát přirozeně se vyskytující v potravinách).
sulforafanu
Sulforafan je látka s antioxidačními vlastnostmi. Nachází se v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Jeho nejbohatším zdrojem jsou růžičky brokolice.
Počet zobrazení - 562
sushi
Nejběžnější přísadou do sushi je tuňák, mohou se ale použít i jiné druhy ryb či mořské plody (chobotničky, sépie). Před použitím se pouze spaří horkou vodou a naloží do octa nebo sojové omáčky.
Počet zobrazení - 636
sušiny
Sušina je to, co zůstane z potraviny po odpaření veškeré vody, čili bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy a další složky. Např. 50 % sušiny znamená, že po odpaření vody zůstane 50 % původního množství.
Počet zobrazení - 1637
svalovec stočený
Rizikové je hlavně maso z divočáka. Nemoc se projevuje velkými bolestmi ve svalech, může skončit i úmrtím hostitele.
svatojánský chléb
Svatojánský chléb neboli karob. Jeho sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Traduje se, že se semeny karobu živil Jan Křtitel, odtud biblický název.
Světová zdravotnická organizace
Tato organizace zajišťuje spolupráci mezi národy v oblasti zdravotní péče a snaží se zlepšit kvalitu lidského života. Mezi její snahy patří také celosvětová kampaň o zvýšení konzumace zeleniny a ovoce.
syrovátkové bílkoviny
Hlavní podíl mají mezi bílkovinami syrovátky laktoglobulin a laktalbumin. Přínosem syrovátky je, že v jejích bílkovinách je zvýšené množství větvených aminokyselin (valinu, leucinu a isoleucinu), které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a které pomáhá při ochraně a budování svalové hmoty.
syrového mléka
Syrové mléko je mlékárensky neošetřené mléko, které nebylo vystaveno teplotě nad 40 °C.
tatarském bifteku
Tatrský biftek neboli tatarák se připravuje ze syrové hovězí svíčkové, syrového žloutku, soli, pepře, cibule a hořčice.
tavicí soli
Nejčastěji se jako tavicí soli používají sodné soli kyseliny fosforečné, méně často citronové.
tělesné bílkoviny
Bílkoviny, které jsou součástí všech svalů a orgánů v těle, jsou obsažené také v krvi, míše a podobně. Jsou nezbytné pro fungování našeho těla a jejich ztráta nevhodným hubnutím je nebezpečná.
tepelně izoluje
Tepelně izolovat znamená tepelně oddělit, zamezit pronikání tepla mezi potravinou a okolním prostředím.