Zajímavosti
Ze slovníku plyne, že slovem detoxikace se označuje proces odstraňování toxické látky. Tento proces u živých organizmů je součástí jejich obranného systému. V užším významu a vztaženo k výživě to znamená odstranění toxických látek z organizmu za pomoci úpravy stravy.
Každodenně na nás ze všech stran útočí doporučení typu: Máte si koupit v lékárně sadu lakmusových papírků, kterými zkusíte kyselost ranní moči. Nebo preparáty slibující upravení acidobazické nerovnováhy a tím vyléčení ze všech možných i nemožných neduhů údajně způsobených překyselením.
Trávicí systém je v podstatě trubice začínající ústy a končící řitním otvorem. Potrava se pomalu posouvá celou délkou trávicího traktu a je postupně rozkládána na jednoduché látky, které tělo dokáže vstřebat. Každá část trávicí trubice je přizpůsobena účelu, jemuž slouží: dutina ústní k rozmělňování potravy a tvorbě sousta, jícen k posunování potravy, žaludek ke skladování a dalšímu rozmělňování potravy, tenké střevo k trávení a vstřebávání, tlusté střevo k dalšímu vstřebávání a sběru odpadních látek pro následné vyloučení z těla.
Pod pojmem kávoviny rozumíme výrobky získané pražením při teplotě kolem 200 °C různých části rostlin bohatých na sacharidy. Původně v dobách nedostatku kávy nebo z důvodu její vysoké ceny měly nahrazovat pravou kávu. Důležitým momentem pro jejich rozšíření bylo zejména období napoleonských válek, kdy byl omezen dovoz surovin do Evropy, mimo jiné i kávy, a tak vznikla snaha nahradit tento nápoj náhražkami z domácích surovin.
Samotná váha v kilogramech nepodává informaci o procentuálním zastoupení jednotlivých tkání – tukové, svalové a celkové tělesné vody. Biolektrická impedance je vhodnou metodou pro sledování tělesného složení a jeho změn v léčbě nadváhy a obezity.
Neziskové hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Hlavním cílem bylo vytvoření paralely ke globální subkultuře „fast food“, průmyslové velkovýrobě potravin a celosvětové standardizaci potravin prostřednictvím chemických látek. Symbol Slow Food – šnek – představuje zpomalení, pečlivost a uvědomělý požitek.
V poslední době se zvyšuje zájem spotřebitelů o potraviny bohaté na vlákninu. Proto se čím dál tím častěji mluví o rezistentním škrobu jako o novém typu vlákniny. Rezistentní škrob je škrob, který uniká trávení v tenkém střevě a vstupuje do tlustého střeva, kde může mít řadu zdravotních přínosů.
Rezistentní škrob má pozitivní vliv na střevní činnost, zvyšuje objem stolice, je substrátem pro střevní bakterie a snižuje střevní pH (zvyšuje produkci kyselin ve střevě). Potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu dodávají organizmu méně energie a snižují hladinu glukózy v krvi po jídle, a proto jsou vhodné při cukrovce II. typu, při léčbě obezity a také při regulaci tělesné hmotnosti. Zvýšená spotřeba rezistentních škrobů může přispívat ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva.
Nádorová onemocnění jsou po kardiovaskulárních druhou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Setká se s nimi v životě přibližně každý třetí občan a každý čtvrtý na ně umírá. Na vznik nádorů mají vliv vnitřní a vnější rizikové faktory.
Koření neslouží jen jako nositel chuti a vůně pokrmů, ale po staletí je uznáváno i díky svým léčivým vlastnostem, mezi které patří například vliv na přeměnu látkovou tuků, účinky proti cukrovce, podporuje trávení, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Kurkuma
Kurkuma je žlutooranžové koření pocházející ze sušeného mletého oddenku Kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) čeledi zázvorovitých. Původem je z jižní Asie, jeho největším producentem a spotřebitelem je Indie. Je jednou z hlavních součástí koření kari, které obsahuje kromě kurkumy černý pepř, římský kmín, koriandr, pískavici, zázvor, chilli a další. Žlutou barvu koření dodává barvivo kurkumin. Kurkuma se používá minimálně 4000 let k různým tradičním léčebným účelům, jako je podpora funkce vnitřních orgánů, čištění krve, k ochraně kůže před kožními chorobami, k léčbě respiračních onemocnění a k hojení ran.
U kurkumy bylo potvrzeno, že snižuje riziko srdečně cévních onemocnění díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Dále podporuje imunitu a pomáhá proti stárnutí pleti. Byl zkoumán i její pozitivní vliv na léčbu lupénky a akné.
- Význam brukvovité zeleniny v jídelníčku člověka
- Funkční potraviny
- Chrom v potravě
- Stevia – přírodní sladidlo a jeho zdravotní účinky
- Bílkovinné produkty jako náhrady masa
- Výživa a lidský genom
- Co je GDA?
- ???Doplňky stravy
- Potraviny pro zvláštní výživu
- Potraviny určené pro sportovce
- Projekt Nu-Age
- Databáze glykemických indexů
- Strava s vysokým podílem bílkovin u sportovců
- Co možná nevíte o soli
- Kulinární úpravy aneb kuchyňské přípravy pokrmů
- Na co si dát pozor v těhotenství? - Listerióza
- Na co si dát pozor v těhotenství - Toxoplasmóza?
- Programování lidského plodu