Zajímavosti
Kyselina fytová (myo-inositol hexafosforečná kyselina) byla objevena v roce 1855. Přirozeně se vyskytuje v rostlinných buňkách a vlákninách, zejména v obilovinách, luštěninách, semenech a ořeších. V semenech rostlin představuje hlavní zásobní formu fosforu, který je využíván jako zdroj energie a jako antioxidant pro klíčící semeno. Můžeme se setkat také s názvy fytát a fytin, což jsou různé soli kyseliny fytové (kyselina fytová + minerální látka).
Esenciální cholin?
Cholinu nebyla doposud v oblasti výživy věnována významná pozornost. V současné době se však ukazuje na jeho nezastupitelný význam a díky novým poznatkům vyvstává otázka, zda ho lze považovat za esenciální (nepostradatelný). Cholin je bioaktivní látka nezbytná pro fungování lidského organismu, která se sice tvoří z velké části v těle, nicméně příjem stravou je neméně důležitý.
Čím je červená řepa červená
Pestré zbarvení většiny květin a ovocných plodů je dáno obsahem dvou typů pigmentů: karotenoidů a flavonoidů. Pouze u několika málo čeledí lze nalézt žlutá až červenofialová barviva ze skupiny betalainů. Příkladem je řepa, od jejíhož latinského názvu (beta vulgaris) je odvozen jejich název. Červené zbarvení řepy je dáno obsahem několika betakyaninů - barviv ze skupiny betalainů. Nejvýraznější z nich se jmenuje betanin.
Co je to biopotravina a co běžná potravina?
Biopotravinou rozumíme potravinu rostlinného nebo živočišného původu, která vyhovuje zákonu o ekologickém zemědělství. Běžné potraviny jsou pak ostatní, bez certifikátu biokvality. Důležité ovšem je, že jak biopotravina, tak běžná potravina pro uvedení na trh musí splnit požadavky dané zákonem o potravinách a tabákových výrobcích.
Bazální energetický výdej (basal metabolic rate – BMR nebo též basal energy expenditure – BEE) je energie potřebná k pokrytí všech základních životních funkcí za naprostého tělesného klidu. Tento naprostý tělesný klid je charakterizován několika podmínkami, které musí být dodrženy, pokud chceme hodnotu bazálního energetického výdeje změřit. Měření se provádí ihned po probuzení na lůžku, vleže, po předešlé noci.
Tento termín se v posledních letech vžil pro označení chleba kypřeného pouze tradičním kvasem, na rozdíl od chleba kypřeného droždím. Správnější by tedy bylo mluvit o chlebu kvasovém. Určitě se nesmí zaměňovat s “kváskem” (např. na buchty), který vznikne smícháním droždí s trochou vody, cukru, případně mouky.
Co je kvas?
Každá mouka obsahuje velké množství “spících” kvasinek a bakterií (tzv. mikrobiom). Po smíchání s vodou se tyto mikroorganizmy probudí k životu, a pokud jim dáme čas, začnou se množit, zkvašují sacharidy přítomné v mouce a vytváří oxid uhličitý, alkohol a různé aromatické látky.
Z chemického hlediska patří hliník, podobně jako železo, cín a měď, do skupiny kovů. Po kyslíku a křemíku je třetím nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře a v přírodě se nachází pouze ve velmi stabilních sloučeninách. Ve výživě ho řadíme mezi ultrastopové prvky.
Potravinami nového typu nebo složkami potravin nového typu se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997 na území kteréhokoliv členského státu Evropské unie bez ohledu na datum přistoupení k Evropské unii.
Melamin (chemicky 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin) je ve vodě málo rozpustná organická látka ve formě bílých krystalů bohatých na dusík (66 % hmotnosti melaminu tvoří dusík). Nachází uplatnění při výrobě umělých hmot a lepidel. Melamin je zakázáno používat v potravinářství a přidávat ho do krmiv.
- Co opravdu znamená detoxikace organizmu?
- Překyselení organizmu?
- Cesta potravy trávicím traktem
- Kávoviny a jejich zdravotní přínos
- Bioimpedance – metoda pro sledování tělesného složení
- Co je Slow Food
- Rezistentní škrob – vláknina nového typu
- Výživa a nádorová onemocnění
- O koření, které léčí
- Význam brukvovité zeleniny v jídelníčku člověka
- Funkční potraviny
- Chrom v potravě
- Stevia – přírodní sladidlo a jeho zdravotní účinky
- Bílkovinné produkty jako náhrady masa
- Výživa a lidský genom
- Co je GDA?
- ???Doplňky stravy
- Potraviny pro zvláštní výživu
- Potraviny určené pro sportovce
- Projekt Nu-Age
- Databáze glykemických indexů
- Strava s vysokým podílem bílkovin u sportovců
- Co možná nevíte o soli
- Kulinární úpravy aneb kuchyňské přípravy pokrmů
- Na co si dát pozor v těhotenství? - Listerióza
- Na co si dát pozor v těhotenství - Toxoplasmóza?
- Programování lidského plodu