Zajímavosti
Mikroorganismy sídlící v trávicím traktu jsou v poslední době středobodem zájmu vědeckého výzkumu, o čem svědčí i neustále narůstající počet článků na toto téma. Atraktivita střevní mikrobioty nespočívá jenom v jejím obrovském významu pro naše zdraví, ale i v možnosti modulace (změny charakteru), na kterou je pozornost odborníků zaměřená především.
Lidský organismus není sterilním prostředím. Povrch našeho těla, vystavený vlivu vnějšího prostředí, je osídlen obrovským množstvím mikroorganismů. Udává se, že svými buňkami převyšují počet našich buněk řádově až desetinásobně.
Ruzickova kapustaNe náhodou se růžičkové kapustě říká bruselská - už od raného středověku se pěstuje v chladných oblastech severní Evropy. Obzvláště dlouhou tradici má její pěstování ve státech dnešního Beneluxu, zejména v Belgii.
Oxycholesteroly jsou látky, které vznikají z cholesterolu. Cholesterol je nezbytná sloučenina pro náš organismus. Je součástí každé buňky, tělo si z něj vytváří mnoho důležitých hormonů, žlučové kyseliny a další pro tělo nepostradatelné látky.
Amazonští indiáni si drcením plodů muškátovníkovitých rostlin připravovali opojný prášek. Ten při náboženských a ozdravných rituálech šňupali, nebo si ho skrze vydlabané kosti foukali navzájem do nosu. Do stejné čeledi rostlin patří muškátovník vonný (Myristica fragrans).
Ledviny mají v našem těle celou řadu důležitých úkolů. A pokud svou práci nevykonávají správně, pro člověka to znamená výraznou komplikaci a často také snížení kvality života.
Člověk je jediný savec, který i v dospělosti konzumuje mléko. Ano, to je pravda. A není na tom vůbec nic špatného. Ale jak je to možné? Mléko a mléčné výrobky jsou pro mnoho z nás velmi důležitou součásti stravy. Pro velkou část světa tomu však není. Ale to je zcela normální.
Pod označením konjugovaná kyselina linolová (v anglickém jazyce conjugated linoleic acid, CLA) se nachází na téměř tři desítky různých forem kyseliny linolové, které se mezi sebou liší prostorovým uspořádáním molekuly a umístěním dvojných vazeb.
V současnosti existuje několik stovek druhů chilli papriček a stále jsou šlechtěny nové. Vždy se jedná o pálivé plody různých odrůd papriky (Capsicum). Mezi nejznámější patří jalapeño, habanero, cayenne a serrano. Jedno mají společné - sloučeninu, která je zodpovědná za jejich pálivost. Za palčivou chutí papriček stojí alkaloid zvaný kapsaicin a skupina příbuzných sloučenin zvaných kapsaicinoidy.
- Kyselina fytová
- Esenciální cholin?
- Čím je červená řepa červená
- Biopotraviny
- Bazální energetický výdej a klidový metabolický výdej
- Kvas a kvasový chléb
- Hliník v potravinách
- Potraviny nového typu
- Melamin, melanin, melatonin: Jak se vyznat v termínech
- Co opravdu znamená detoxikace organizmu?
- Překyselení organizmu?
- Cesta potravy trávicím traktem
- Kávoviny a jejich zdravotní přínos
- Bioimpedance – metoda pro sledování tělesného složení
- Co je Slow Food
- Rezistentní škrob – vláknina nového typu
- Výživa a nádorová onemocnění
- O koření, které léčí
- Význam brukvovité zeleniny v jídelníčku člověka
- Funkční potraviny
- Chrom v potravě
- Stevia – přírodní sladidlo a jeho zdravotní účinky
- Bílkovinné produkty jako náhrady masa
- Výživa a lidský genom
- Co je GDA?
- ???Doplňky stravy
- Potraviny pro zvláštní výživu
- Potraviny určené pro sportovce
- Projekt Nu-Age
- Databáze glykemických indexů
- Strava s vysokým podílem bílkovin u sportovců
- Co možná nevíte o soli
- Kulinární úpravy aneb kuchyňské přípravy pokrmů
- Na co si dát pozor v těhotenství? - Listerióza
- Na co si dát pozor v těhotenství - Toxoplasmóza?
- Programování lidského plodu