Zajímavosti
Avokádo pochází ze střední Ameriky, kde je součástí pokrmů už dobrých pět tisíc let. Přestože nejde o žádnou novinku, jeho obliba nyní roste raketovým tempem v Evropě i Severní Americe. Z velké části za to vděčí nálepce superpotravina, kterou jej prodejci rádi častují. Je nutné mít na paměti, že jde o pouze módní označení, které není nijak ukotveno v české ani evropské legislativě.
Obezita je definována jako nadměrné uložení tuku v organizmu. Být obézní přináší spoustu komplikací. Jsou to mimo jiné komplikace mechanické vztažené na vysokou tělesnou hmotnost (např. bolesti zad, kloubů a svalů, artrózy, větší pocení) a komplikace metabolické spojené s metabolickým syndromem (dyslipidemie, hypertenze či diabetes 2. typu).
V poslední době si stále více lidí uvědomuje důležitost své výživy. Výživa totiž patří mezi základní ovlivnitelné faktory životního stylu, které mají obrovský vliv na zdraví. Z toho vyplývá, že kvalitní výživa je potřebná nejen v době těhotenství, ale i následně v dětském věku, dospělosti i stáří.
Asi každému z nás se někdy stalo, že vyhodil nějakou potravinu, to znamená, že potravinou plýtval. V měřítku jednoho člověka se to může zdát jako zanedbatelný čin, avšak v měřítku celé lidské populace už to představuje přímo globální problém, který ovlivňuje ekonomiku všech zemí světa. Tento problém se dotýká každého z nás a nabývá na stále větším politického i sociálního významu.
Parkinsonova nemoc vzniká na podkladě zániku mozkových buněk vytvářející pro tělo potřebnou látku zvanou dopamin. Projevy onemocnění jsou spojeny s nedostatkem této látky. Původ onemocnění je neznámý. Přesto každý 1000. obyvatel touto chorobou onemocní, přičemž nejčastěji se choroba vyskytuje u osob starších 60 let.
Kadmium patří mezi kovy, které jsou v relativně velkém množství uvolňovány do životního prostředí. Vlivem přírodních procesů se tento těžký kov dostává do potravinového řetězce a potraviny tak představují hlavní zdroj kadmia, alespoň pro nekuřáky.
Jistě si dovedete představit vůni banánu. Zkuste to… A je to..právě teď myslíte na isoamylacetát. Tento drobný ester je nositelem banánové vůně. Dá se snadno vyrobit synteticky a hojně se využívá jako aroma. Můžete ho cítit ve žvýkačklimonádách. Pili jste někdy pšeničné pivo Weißbier a zdálo se vám banánové? Správně. Kvasinky, které se používají při jeho výrobě, také produkují isoamylacetát.
Bezlepková dieta je nedílnou součástí léčby celiakie. Může však přinášet výhody i lidem, kterým byla tato diagnóza vyloučena. Část populace totiž trpí neceliakální glutenovou senzitivitou (NCGS), která má podobné projevy jako celiakie. Mimo ni může být NCGS zaměněna s alergií na pšenici nebo syndromem dráždivého tračníku.
Reprodukce neboli rozmnožování je zcela zásadní pro zachování lidstva. V posledních letech je stále více upozorňováno na problémy související s plodností žen i mužů, s těhotenstvím a zdravím dětí.
- Škrob a výrobky ze škrobu
- Lektiny v potravinách
- Jak na plísně v potravinách?
- Konečné produkty lipoperoxidace
- Akné a výživa
- Resveratrol
- Slzný faktor: zákeřná sloučenina cibule
- Endokrinní disruptory a obezita
- Vliv kouření na tělesnou hmotnost
- Vliv střevní mikrobioty na naše zdraví – 2. část
- Vliv střevní mikrobioty na naše zdraví – 1. část
- Thiokarbamid - hořká zbraň růžičkové kapusty
- Oxycholesteroly: Nekončí to cholesterolem
- Muškátový oříšek jako koření i droga
- K čemu ledviny slouží?
- Nový pohled na laktózovou intoleranci
- Konjugovaná kyselina linolová (CLA)
- Chilli
- Kyselina fytová
- Esenciální cholin?
- Čím je červená řepa červená
- Biopotraviny
- Bazální energetický výdej a klidový metabolický výdej
- Kvas a kvasový chléb
- Hliník v potravinách
- Potraviny nového typu
- Melamin, melanin, melatonin: Jak se vyznat v termínech
- Co opravdu znamená detoxikace organizmu?
- Překyselení organizmu?
- Cesta potravy trávicím traktem
- Kávoviny a jejich zdravotní přínos
- Bioimpedance – metoda pro sledování tělesného složení
- Co je Slow Food
- Rezistentní škrob – vláknina nového typu
- Výživa a nádorová onemocnění
- O koření, které léčí
- Význam brukvovité zeleniny v jídelníčku člověka
- Funkční potraviny
- Chrom v potravě
- Stevia – přírodní sladidlo a jeho zdravotní účinky
- Bílkovinné produkty jako náhrady masa
- Výživa a lidský genom
- Co je GDA?
- ???Doplňky stravy
- Potraviny pro zvláštní výživu
- Potraviny určené pro sportovce
- Projekt Nu-Age
- Databáze glykemických indexů
- Strava s vysokým podílem bílkovin u sportovců
- Co možná nevíte o soli
- Kulinární úpravy aneb kuchyňské přípravy pokrmů
- Na co si dát pozor v těhotenství? - Listerióza
- Na co si dát pozor v těhotenství - Toxoplasmóza?
- Programování lidského plodu