Zajímavosti
Škrob je z pohledu chemického polysacharid složený z molekul amylózy a amylopektinu, které jsou tvořeny mnoha molekulami glukózy. Ve formě škrobových zrn se ukládá v zásobních orgánech některých rostlin, jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin.
Z pohledu běžného spotřebitele pro mnohá výživová témata platí, že zájem o ně prudce vzroste a následně rychle opadne, aby se za nějaký čas opět dostala do jeho povědomí. Případem takového tématu je i problematika výskytu lektinů v potravinách a jejich možných negativních účinků na naše zdraví.
Šetřit na jídle se nevyplácí. Nakupování zlevněných potravin na hraně použitelnosti může být nebezpečné stejně jako odstranění plísní z povrchu potravin. Jaká mohou být rizika konzumace potravin napadených plísní a jak se jim úspěšně vyhnout?
Konečné produkty lipoperoxidace (Advanced Lipoxidation End product, ALEs) je termín, který sdružuje rozmanitou skupinu látek, jako jsou např. malondialdehyd, akrolein nebo 4 - hydroxynonenal. O těchto látkách se často píše ve vztahu k některým kulinárním úpravám, při nichž vznikají.
Akné je jedním z nejrozšířenějších dermatologických onemocnění, s kterým se během svého života v určité formě setkal téměř každý z nás. Podobně jako je tomu u mnoha dalších onemocnění, faktorů podílejících se na vzniku a rozvoji této nemoci celá řada.
Jednou z látek, které se na přelomu tisíciletí dostaly do popředí zájmu mnoha odborníků v medicíně, výživě a příbuzných oborech, je resveratrol. Resveratrol patří mezi tzv. biologicky aktivní látky, tedy širokou skupinu látek přirozeně se vyskytujících v rostlinách, ve kterých plní rozličné funkce. Obsah resveratrolu byl zatím prokázán u více než sedmi desítek různých druhů rostlin.
Cibule, stejně jako česnek, obsahuje mnoho sirných sloučenin, které se podílí na typické chuti a vůni. Jednou z nich je sirná aminokyselina alliin. (Allium je latinské označení příslušného rodu česnekovitých rostlin.) Naprosto charakteristickým rysem cibule je, že při jejím krájení většina lidí pláče. Sloučenina způsobující tuto nepříjemnost se jmenuje thiopropanal-s-oxid. Zajímavé je, že před rozkrojením v cibuli není.
V současné době, kdy je výskyt obezity ve světovém měřítku ve většině věkových skupin neustále na vzestupu, si odborníci na obezitu začali pokládat otázku, zda za tento vysoký výskyt není zodpovědná pouze nerovnováha v příjmu a výdeji energie, ale jestli v této problematice nehrají roli také další, dosud nepoznané faktory.
Udržení si normální tělesné hmotnosti a nekuřáctví bezesporu patří mezi základní principy zdravého životního stylu. Fakt, že kouření ovlivňuje tělesnou hmotnost, pravděpodobně až tak nepřekvapí, když si uvědomíme, jaký dopad má kouření na celý organismus. Být kuřákem totiž znamená s sebou nést velká zdravotní rizika a to nejen pro sebe, ale také pro své okolí.
- Vliv střevní mikrobioty na naše zdraví – 2. část
- Vliv střevní mikrobioty na naše zdraví – 1. část
- Thiokarbamid - hořká zbraň růžičkové kapusty
- Oxycholesteroly: Nekončí to cholesterolem
- Muškátový oříšek jako koření i droga
- K čemu ledviny slouží?
- Nový pohled na laktózovou intoleranci
- Konjugovaná kyselina linolová (CLA)
- Chilli
- Kyselina fytová
- Esenciální cholin?
- Čím je červená řepa červená
- Biopotraviny
- Bazální energetický výdej a klidový metabolický výdej
- Kvas a kvasový chléb
- Hliník v potravinách
- Potraviny nového typu
- Melamin, melanin, melatonin: Jak se vyznat v termínech
- Co opravdu znamená detoxikace organizmu?
- Překyselení organizmu?
- Cesta potravy trávicím traktem
- Kávoviny a jejich zdravotní přínos
- Bioimpedance – metoda pro sledování tělesného složení
- Co je Slow Food
- Rezistentní škrob – vláknina nového typu
- Výživa a nádorová onemocnění
- O koření, které léčí
- Význam brukvovité zeleniny v jídelníčku člověka
- Funkční potraviny
- Chrom v potravě
- Stevia – přírodní sladidlo a jeho zdravotní účinky
- Bílkovinné produkty jako náhrady masa
- Výživa a lidský genom
- Co je GDA?
- ???Doplňky stravy
- Potraviny pro zvláštní výživu
- Potraviny určené pro sportovce
- Projekt Nu-Age
- Databáze glykemických indexů
- Strava s vysokým podílem bílkovin u sportovců
- Co možná nevíte o soli
- Kulinární úpravy aneb kuchyňské přípravy pokrmů
- Na co si dát pozor v těhotenství? - Listerióza
- Na co si dát pozor v těhotenství - Toxoplasmóza?
- Programování lidského plodu